UX dilemma - gebruikersinterview en webcamsites

UX dilemma: gebruikersinterview en webcamsites

Het is donderdag ochtend ik zit samen met Roos in een cafeetje ergens in de binnenstad van Den Haag als ik een UX gebruikersinterview bij haar afneem. In mijn gesprek met haar probeer ik in eerste haar basiskennis te achter halen. Met welke tools/applicaties/websites werkt zij in het dagelijkse en hoe gebruikt zij deze? Meteen is Roos een beetje huiverig wat betreft mijn vragen. Met name de vraag “van welke websites maak je veelal gebruik?” werkt veel achterdocht bij haar op. Ik stel haar gerust en zei dat haar vragen puur zou gebruiken om een beter beeld krijgen van wat haar basis kennis is en dat ik haar antwoorden vertrouwelijk zijn. Dat stelt haar gerust. Ik vraag haar daarom nogmaals “van welke websites maak je veelal gebruik?”, waarop haar antwoord is “webcamsites”.

 

Ik raak een beetje van slag, omdat dit niet het antwoord is wat ik had verwacht. Hoewel ik niet goed weet hoe ik verder moet, ben ik als interactieontwerper wel erg geïnteresseerd. Ik laat even in het midden of ik deze sites wel eens heb bezocht, toch is het iets waar ik als UX designer nog nooit naar heb gekeken en ik heb honderden vragen. Maar kan hier op dit moment moeilijk over verder gaan, omdat het niets met de situatie te maken heeft. Toch denk ik dat het hele waardevolle informatie is voor mij als interactieontwerper. Hoe worden deze sites namelijk ontwikkeld? Hoe zorgen ze dat ze (met gebrek aan een betere omschrijving) gebruikers trekken? Hebben zij ook gebruikersinterviews met gebruikers zoals Roos en de uiteindelijk consument?

 

Hoewel ik ontzettend nieuwsgierig ben durf ik niet echt verder te vragen. Ik heb een paar vragen aan haar gesteld die suggestief naar haar vakgebied hinten, maar wellicht begreep ze dit niet. Ik durf gewoon niet verder te vragen omdat ik te bang dat ze mijn vragen verkeerd begrijpt en dat ze hierdoor mij en het interview niet meer serieus neemt en dus de data niet bruikbaar is. Ik kom dus wat teleurgesteld uit het interview. Hoewel ik de nodige data voor de klant binnen heb, vind ik dat ik als interactieontwerper een grote kans op nieuwe kennis heb laten gaan en blijf ik met mijn interactie vragen zitten. Hoe gaan of zouden jullie als UX’ers verder gaan in zo’n situatie?

Tags: No tags

Comments are closed.