Design Research - Geschreven artikel

Magie binnen een “Team of One”

Een open vraag van mijn onderzoek is of het uiteindelijk mogelijk is om de magie ook op te roepen binnen de werkzaamheden van een freelancer. Dit is een vraag die mij persoonlijk raakt, aangezien ik zelf een freelancer ben. Ik vond het dus belangrijk om te kijken wat de mogelijkheden zijn voor een zogenoemd “Team of One”.

Ik wilde dan ook eens kijken wat er op dit moment al wordt geschreven over het solo proces van een interactie én visueel ontwerper. Bij deze zoektocht stuitte ik op het artikel ‘How to Survive as Your Company’s Solo UXer’[1] van Doug Collins. Hij geeft een aantal tips die je als UX’er als kunt doen om je proces zo optimaal mogelijk te maken. Zo zegt het dat het belangrijk is dat welk proces je je ook kiest, je moet zorgen dat je het aanpast naar jouw werkzaamheden. Dit geeft mij al het signaal dat als ik magie ik binnen een proces wil toepassen, dat dit per proces zal verschillen. Het is dus goed om te kijken hoe ik hiermee omga.

Verder gaf hij het advies om stand-ups en meetings met het development team en andere stakeholders te bezoeken. Alleen door hierbij aanwezig te zijn kun je op de hoogte komen van veranderingen, zorgen binnen de ontwikkeling, problemen uit het verleden en kansen voor in de toekomst. Maar ook zijn dit de momenten waarop jij jouw meerwaarde kunt bewijzen, inzicht geven in jouw proces en invloed op het project kunt uitoefenen. In mijn onderzoek ben ik er achter dat magie ontstaat tijdens de samenkomst momenten. Stand-ups en meetings zijn samenkomst momenten. Hoe ga ik hier om met magie?

Een ander punt dat Collins aanhaalt is dat het belangrijk is dat je betrokken blijft bij de UX community. Dit zijn de mensen die je feedback kunnen geven op jouw manier van handelen. Leah Buley gaat in haar boek ‘The User Experience Team of One’[2] zelfs nog een stapje verder. Ze schrijft dat het belangrijk is om bij iedere stap die je neemt feedback op te zoeken, naar te luisteren en goed te organiseren (iets wat ik ook met in mijn eerste expert gesprek met Jan en Annelies heb besproken). Zo zegt ze: Accept this feedback for what it is—valuable and honest input that will help you make the user experience design even better. (Buley, L. (2013) The user experience team of one, pag. 204). Leah Buley is een design consulent en adviseur en een voormalig Forrester-analist (een Amerikaans marktonderzoeksbureau dat onderzoek doet naar de impact van technologie, haar klanten en het publiek) en auteur.

Design Research - Team of One - Feedback

Volgens haar is het belangrijk omdat je zo een directe input krijg die je proces (en eindproduct) kan verbeteren[3]. Het is dus een goed idee om, net zoals Buley beschrijft, om feedback loops[4] in je werkproces te bouwen. In mijn schets van mijn workflow worden hierdoor punten 6 en 8 erg belangrijk. Dit zijn namelijk de momenten dat je direct feedback krijgt van je mede-ontwerper. In het ontwerpen van mijn individuele iteraties, zal ik goed moeten kijken hoe ik deze feedback loops kan meenemen en kan organiseren om er het maximale uit te halen.

Een ander belangrijk moment is hierbij stap 10, hier krijg je namelijk feedback van de opdrachtgever. Paula Scheur geeft in haar Diagram for a meeting[5] hiervoor een goede aanzet. Je kunt hierover lezen in mijn artikel ‘Serie bekeken: Abstract: The Art of Design’. In een later stadium is het dus ook goed om dit moment verder onder de loop te nemen.

 

[1] Doug Collins, How to Survive as Your Company’s Solo UXer.
Geraadpleegd op 20 februari 2018

How to Survive as Your Company’s Solo UXer

[2] Buley, L. (2013) The user experience team of one: A research and design survival guide. Rosenfeld Media.
[5]S1, Ep6 – 10 Feb. 2017 – Paula Scher: Graphic Design

Noten:
[3] Buley, L. (2013). The user experience team of one (pag. 11)
[4] Buley, L. (2013). The user experience team of one (pag. 99)

< Terug naar het overzicht

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.