Master Design - Opdracht

Conversation piece – Opdracht research methodes

Tijdens deze les gingen we aan het werk met een conversation piece. Een conversation piece is mogelijke onderzoeksmethode waarbij er aan participanten op een interactieve manier vragen wordt gesteld.

Het onderzoek

Het doel is om te kijken wat mensen nodig hebben om in een flow te komen. Ik wilde dan ook kijken of mensen door middel van een simpele activiteit makkelijk een flow konden komen en mij dan vertellen wat er gebeurd. Ik wil dan ook kijken of ik mensen door middel van een puzzel mensen kan helpen om in een flow te komen.

Ik ga de resultaten meten door quote’s van de participanten vast te leggen op kaarten.. Deze qoute’s zou ik dan weer kunnen gebruiken als bewijslast bij de side trail “wat is een goede flow” die ik verder wil wens te werken. Ik heb hierin nog niet echt mijn eigenheid gevonden. Dit komt denk ik doordat het nog een eerste variant is die snel in elkaar gezet moet worden. Om echt iets te kunnen bedenken heb ik meestal wat meer tijd nodig.

Puzzel - Conversation piece

Het resultaat

De feedback die ik van de participanten terug kreeg is dat het belangrijk is dat ze goed uitgeslapen zijn. Een opperste concentratie, zonder afleiding is hierbij belangrijk zodat we zich op de kleine dingen kunnen focussen. Het is iets wat je gewoon moet kunnen doen, zolang het maar je eigen ding is, iets waar je jezelf in kunt verliezen. Een aantal van de participanten is van mening dat een flow vanuit het onderbewust wordt getriggerd.

Voor mij persoonlijk voelt het vooral erg ongemakkelijk. Dit komt vooral omdat je (voor mijn gevoel) erg bloot in een ruimte zit waar je er toch een beetje op aan wordt gekeken. Ik heb veel aan straattheater gedaan en ik vind het dan toch makkelijker om door middel van een “masker” dit te doen. Het is iets waar je je beter achter kan verschuilen.

Volgende keer de plek mee inrichten wat mensen meer uitnodigt me te helpen. Daarbij weet ik ook niet of een puzzel hiervoor het juiste middel was. Een puzzel is namelijk iets wat mensen leuk vinden of niet. Er werd veelal aangehaald dat het hen deed denken aan de kerstvakantie, waarbij zij (of iemand anders) samen met een familielid dit als activiteit deden. Een beter middel zou bijvoorbeeld Lego kunnen zijn. Hierbij is er veel meer aan de verbeelding over te laten.

Conversation piece - uitkomst

< Terug naar het overzicht

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.