Master Design - Artikel gelezen

Artikel gelezen: How to Have Better UX Before UI Begins

‘How to Have Better UX Before UI Begins’ is een artikel van Alan Smith[1], gepubliceerd op de usabilitygeek.com website (een van de website die ik volg). Ik neem deze bron op in de rest van mijn gelezen artikelen omdat ik het (ook naar aanleiding van de critical reading les van 12 oktober) belangrijk vind om mij te gaan positioneren binnen de huidige UX community. Ik las dit artikel en had hier, in verband met mijn onderzoek, meteen een sterke mening over.

In dit artikel zegt Alan Smith namelijk dat UI (User Interface design) het onderdeel is dat je kunt u zien en voelen en dat UX (User Experience design) de hersenen achter het geheel is. Dat UX je in staat stelt om je publiek op een dieper niveau te begrijpen en ontwerptechnieken volgens deze informatie te implementeren. En dat het belangrijk is om eerst alle stappen van UX moet doordacht hebben voordat je aan UI design kan beginnen.

Hoewel het waar is dat het belangrijk is om al deze verschillende stappen te doen, denk ik dat het niet moet gebeuren voordat de UX designer klaar is. Ik denk juist dat je gezamenlijk moet beginnen en zo kun je samen een duidelijk kader schetsen waarbij je een duidelijke ontwerpvisie vastlegt en helder werkproces uitstippelt. En dit kan alleen door middel van intensieve betrokkenheid van beide partijen. Want, wat nou als de UX designer een weg uitstippelt die de UI designer weer kan weerleggen? Dan is al het werk voor niets gedaan.

Daarnaast schrijft Don Norman juist dat gevoel (behavioral), dat wat je kunt zien (visceral) en de hersenen (reflective) samen moeten gaan. Ik vind dat ook niet dat je deze los van elkaar kunt uitzoeken. Dit moet je samen doen, dit moet met elkaar kloppen. Uiteraard zal je los van elkaar onderzoek moeten doen en werk moeten verrichten, maar juist in het begin is, naar mijn mening een intensieve betrokkenheid van beide partijen essentieel.

Alan Smith is een tech blogger met veel ervaring in diverse IT domeinen. Hij is momenteel werkzaam bij SPINX Digital Agency in Los Angeles, een bedrijf gespecialiseerd in webdesign & development, website onderhoudsdiensten, digitale marketing en meer.

[1] Alan Smith,’How to Have Better UX Before UI Begins’.
Geraadpleegd op 13 oktober 2017

How to Have Better UX Before UI Begins

< Terug naar het overzicht

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.