Master Design - Proces vlog

Proces vlog #5: Expert gesprek bij Ploegendienst

In deze vlog ga ik in expert gesprek met Tijn Kapteijns van het festival Ploegendienst in Breda en samen met hem probeer ik te achterhalen wat de definitie van magie is en hoe je deze op de werkvloer creëert. 

Samenvatting expert gesprek

Jullie overkoepelende onderneming heet Kairos, waarom?
Kairos is het broertje van Chronos, die staat voor chronologische volgorde is tijd. Kairos is de tegenhanger en staat voor de perfecte tijd, plaats en ruimte.

Wat houdt dit voor Ploegendienst in?
Een festival waar de perfecte tijd, plaats en ruimte is.

  • Plaats is locatie, plekken waar al magie, emotie en/of karakter is.
  • Tijd voor de festivalmoeheid.
  • Ruimte alles moet kloppen, productie op slot zitten, ontzorgen.

Wat is magie bij ploegendienst?
De tijd vergeten, de ultieme beleving, echt een immersive beleving creëren.

Waarom heet het flow en geen magie?
Magie is meer magischer, spreekt meer tot het gevoel dan flow.

Hoe vertaal je magie naar de werkvloer?

  • Magie zit in de mensen met wie je werkt, niet de locatie waar je bent.
  • Ruimtes die creatiever zijn ingericht.
  • Brainstomen worden op speciale locaties gedaan.
  • Weinig afleiding, goede machine.
  • Ploegendienst staat voor werkend samen creëren.

Je heb hebt het over brainstormen, kun je eens uitleggen wat dat voor jou is?
Brainstorm, is het eerst fundament creëren. In de basis flow kan iedereen meedenken. Losse flodders schieten op het concept, het aan creatieve om die met elkaar te verbinden. Je creëert een kapstok, waar iedereen iets aan kan hangen.

Magie staat bij mij voor verrassen, stimuleren en naar een hoger niveau brengen. Ben je het hier mee eens en zo ja, kun je dit eens vertalen naar je eigen onderneming?
Verrassen: het is boven verwachting uitstijgen. Een speelveld creëren waarin je elkaar weet te verrassen. Speelveld is het concept Ploegendienst. Goede sfeer is hierbij belangrijk.
Stimuleren: eerlijk en duidelijk zijn, verwachtingen uitspreken. Zorgen dat de juiste mensen op de juiste plek zit. Elkaar goed aanvoelen.
Hoger niveau brengen: elkaar enthousiasmeren. Waardering uitspreken. Gemotiveerde mensen zoeken. Juiste sturing, en (in mindere mate) financiële vergoeding.

Kun je magie ook in je eentje creëren?
Altijd mensen nodig om te ontwikkelen. Ze worden pas echt goed als je ze deelt. Je eigen perceptie, die van een andere kan een andere benadering geven. Met mensen creëren. Even spiegelen. Je bent zelf de eindredacteur, maar je hebt een klankbord nodig om magie te creëren.

Conclusie

Tijl maakt een duidelijk onderscheid tussen magie en flow. Hij zegt letterlijk: “magie is meer magischer, spreekt meer tot het gevoel dan flow”. Zo denk ik er ook over. Ik denk dat flow onderdeel is van wat het moment dat ontwerpers samenbrengt speciaal maakt, maar ik denk dat er niet iets achterligt wat het magisch maakt. Om dit duidelijk te kunnen onderbouwen zal ik eerst de definitie van magie moeten bepalen, om hier vervolgens mijn vervolgstappen aan te toetsen.

Tijdens mij hidden design heb ik gezegd dat ik er vanuit ga dat magie in een creatief online werkproces zit door een drietal punten: verrassen, stimuleren, hoger niveau brengen. Deze heb ik met Tijn besproken en ik zal zijn visie hierop in mijn Lexicon opnemen om hier later (als ik meer inzichten krijg) een meer duidelijke definitie aan geven.

Met Tijn heb ik ook gesproken over de perfecte tijd, plaats en ruimte, iets wat volgens hem de drijfveer voor magie. Dit is iets wat ik voor nu mee zal nemen in mijn definitie van magie, maar het is iets wat ik later zal moeten toetsen aan de hand van design sessies met makers en aan de hand van theorie.

 

< Terug naar het overzicht

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.