Master Design - Opdracht

Conversation piece – Probe opdracht

Tijdens deze opdracht proberen we inzicht te krijgen wat waardevolle objecten voor participanten zijn en welke objecten het minst waardevol zijn. Ik heb voor deze opdracht gekozen omdat dit goed aansluit bij mijn onderzoek naar emotie en gebruiksvoorwerpen. Iets wat ik ook aan het onderzoeken met de Living Atlas.

Stap 1. We hebben meer dan 20 participanten gevraagd hun meest waardevolle object op een A4tje simpel te tekenen (dit mocht geen telefoon, laptop, iPad, persoon of huisdier zijn).

Stap 2. Vervolgens hebben we een selectie van 20 objecten gemaakt. Hierbij hebben we eventuele dubbele objecten verwijderd. Deze objecten hebben we uitgeknipt en verspreid over een tafel.

Stap 3. We hebben er een camera opgericht en aan nieuwe participanten gevraagd een ranking te maken van welke objecten zij als het meest waardevol beschouwen. Vervolgens hebben we van iedere ranking een foto gemaakt.

Stap4. Na de ranking hebben we de participanten gevraagd waarom ze voor deze opstelling hebben gekozen. Wat hierin opviel was dat sommige participanten de objecten echt als gebruiksvoorwerpen zagen en andere participanten zagen de objecten meer ergens symbool voor staan. Zo was voor de ene participant een bijbel echt een bijbel, maar voor een andere stond het voor geloof, hoop en liefde.

In de bijlage is de presentatie te vinden met daarin de uitleg staat die de participanten gaven waarom ze voor deze opstelling hebben gekozen:

Conversation piece – presentatie

Bij een volgende probe zou ik nog meer participanten willen vragen om hun meest waardevolle object te tekenen, zo zou ik een nog betere selectie kunnen maken met daarin echt alleen maar unieke objecten. Ik denk zo namelijk een beter beeld te kunnen van waar de verschillende objecten voor de participanten voor staan. Ook zou ik hen tijdens de ranking willen vragen commentaar te willen geven op de keuzes die ze maken. Ook zou ik willen experimenten met hoe een ranking verloopt als participanten met elkaar mogen discussiëren over de keuzes die ze maken.

Zie hier het hier alle rankings onder elkaar.

Master Design - Conversation piece - all drawings combined (klein)

< Terug naar het overzicht

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.