Master Design - Artikel gelezen

Boek gelezen: Where Good Ideas Come From

Mijn idee is dat de beste ideeën, de beste ontwikkelen en ontwerpen komen door de juiste momenten in de samenwerking te vinden. Terwijl ik hiernaar op zoek ben kwam ik het boek Where Good Ideas Come [1]van Steven Johnson tegen.

In het boek Where Good Ideas Come From laat Steven Johnson zien dat een goed idee niet altijd een flits van genialiteit is, maar een clustering van verschillende ideeën die op het juiste moment door een samenkomst van omstandigheden samenkomt. In mijn onderzoek ben ik op zoek naar de magie tussen verschillende participanten. Steven Johnson noemt dit het hebben van goede ideeën:

There are a dozen different metaphors we use colloquially to describe good ideas: we call them sparks, flashes, lightbulb moments; we have brainstorms and breakthroughs, eukeka moments and epiphanies.[2]

Hij beschrijft hierbij uitvoerig hoe innovatie tot stand komt en hoe liquid networks (vloeibare netwerken) een belangrijk onderdeel hiervan zijn. Met liquid networks bedoelt hij de vloeibaarheid tussen het hebben van een vage idee en komen tot een solide feit. Hierbij worden de verschillende links tussen ideeën samengebonden en gevormd tot een goed idee.

Zoals ik in het artikel “Boek gelezen: De weg naar Flow” beschrijf ben ik op zoek naar de krenten in de pap van ideeën. Die ideeën die ons samen brengen. Die een gewoon ontwerp omzetten in een fantastisch ontwerp. Steven Johnson laat aan de hand van the fourth quadrant [3]zien juist de samenkomst van mensen, uitkomsten en ideeën ervoor zorgt dat gewone ideeën, goede ideeën worden.

Steven Johnson studeerde semiotiek (algemene tekenleer) aan de Brown University en Engelse literatuur aan de Columbia University. Hij heeft verschillende boeken over innovatie en idee ontwikkeling geschreven. Ook schreef hij verschillende artikelen voor Wired, The New York Times en The Wall Street Journal.

Op de blog van Steven Johnson kun je meer over zijn ervaringen lezen.

[1] Johnson, S. (2012). Where Good Ideas Come Boom. Penguin Group

Noten:
[2] Johnson, S. (2012). Where Good Ideas Come. Pag. 45
[3] Johnson, S. (2012). Where Good Ideas Come. Pag. 229

Comments are closed.